5 Vineri (zi de carte si poezie) · 7 Duminica (zi de odihna si de aducere aminte)

Amintiri despre viitor – Erich von Daniken (prima parte)


Rezumatul este realizat de multa vreme astfel ca exista nesansa ca unele, putine, (cat si in conditiile in care cartea nu o pot regasi printre rafturile librariilor ) din denumiri sa fie reproduse gresit, desi am facut cateva corecturi pe parcurs si am incercat, pe cat posibil, sa adaug cateva link-uri edificatoare sau poze ale descoperirilor abordate.

Exista deasemenea multe filme, filmulete, documentare pe Youtube ale autorului acestei carti. Filmele prezinta teoria, care sta la baza cartii in discutie dar si ale altora scrise tot de acest autor. Va sfatuiesc sa le urmariti. Fiecare film are ceva neobisnuit de comentat la aspectele aparitiei noastre, evolutiei si disparitiei iminente a noastre, bazate pe descoperirile relevante realizate de-a lungul istoriei recente. Nu ignorati caci va pot dezvalui o lume pe care nu o cunosteati. So, dive in!

O sa lansez o provocare lui Cosmin, daca este interesat si are timp, de a realiza un articol legat de viata si cartile scrise de Erich von Daniken. Am recomandat, in mai multe articole, aici, aici si aici, o carte scrisa de Donald Trump, si anume „Gandeste ca un campion”. M-a incantat enorm ca cineva a mai citit aceasta carte, respectiv Cosmin si a compus un post legat de viata autorului. Legatura pe care o fac intre aceste doua carti, pe care ar trebui sa le citeasca oricine si le recomand cu caldura, este prin simplul fapt ca Trump vorbeste despre capacitatea, cultivata in timp, de a vizualiza imaginea de ansamblu in orice domeniu ales sa te dezvolti personal sau financiar, ceea ce Erich Von Daniken a si realizat prin viziunea panoramica asupra istoriei noastre, bazata pe realitati biblice sau arheologice. Asa cum veti si citi mai departe. Exista intotdeauna o legatura stransa intre cartile scrise desi nu urmarim foarte atent  aceste aspect…deci trebuie sa urmariti imaginea de ansamblu.

(In primul capitol) Erich von Daniken presupune si explica existenta, in univers, pe celelalte planete, a vietii unor fiinte, mai mult sau mai putin, asemanatoare omului. El gandeste si posibilitatea ca si stelele sa fie locuibile si locuite. Apoi emite ipoteza cum ca, in lipsa oxigenului pe una din planetele disputate in carte, exista totusi sansa vietuirii unor fiinte abiotice (cf.DEX: Lipsit de viață, incompatibil cu viața). Este posibil, logic gandind, ca, asa cum noi ne-am adaptat si am evoluat doar in mediul terestru, fara posibilitatea de a ne servi de avantajele altor planete, asa si acesti extraterestri nu pot fi compatibili mediului nostru.

In cel de-al doilea capitol Daniken, pornind de la ipoteza ca extraterestrii au existat si trait pe terra acum 8000 de ani, explica, intr-un mod aproape credibil, scopul acestora aici: un numar de 5 sau 6 astronauti, cu aparatele si echipamentul, necesare unei calatorii pe alte planete, au aterizat pe una unde bastinasii se afla la stadiul de primitivism. Pentru astronauti acesti oameni nu reprezinta altceva decat subiecte/obiecte compatibile propriilor experimente, in timp ce, pentru bastinasi, astronautii aduc , ca infatisare, cu zeitatile, care au si aparut, in acest interval istoric, in multe din lucrarile vechi, semnate sau fara autor identificat. Pentru mintea lor inapoiata echipamentul, masinile, navele si altele, pe care au sansa sa le vada si sa le atinga, reprezinta elemente, obiecte sacre, miracole ale divinitatii. Urmeaza ca astronautii sa-si invete “cobaii” cum sa utilizeze instrumentele si obiectele lasate acestora, precum si multe alte tehnici de lucru. In acest timp bastinasii, aflati sub influenta “zeilor” lor, vor realiza (chiar in cinstea acestora) din piatra, caramida arsa sau nearsa, monumente cu o arhitectura exceptionala, “descopera”, in acelasi timp, multe alte chestiuni de care este absolut necesar sa se foloseasca: determinarea numarului de zile ale anului, echinoctiile, algebra, geometria, constelatiile, deosebirea dintre stele si planete, realizarea unor calendare.

Aceasta este conceptia autorului in ceea ce priveste stabilirea liniei culturale si de civilizatie.

In cel de-al treilea capitol ajungem la cunoasterea catorva din urmele lasate in diferite zone ale globului pamantesc, de posibilii extraterestri, mai ales despre cele reprezentate de statuete, basoreliefuri sau picturi murale.

 • 1929, la Istambul, in palatal Topkapi, s-au gasit cateva harti geografice vechi, care apartinusera unui ofiter din marina turceasca, amiralul Piri Reis (sec al XV-lea); 2 atlase, apartinand lui Piri Reis, se afla la Biblioteca de Stat din Berlin; aceste documente geografice contin (in urma transpunerii hartilor vechi cu cele moderne), cu exactitate, regiunile bazinului mediteranean si ale Marii Moarte, coastele Americii de Nord si de Sud, cat si contururile Antarcticii si indicatii topografice; s-a constatat ca hartile realizate coincid cu cele facute de sateliti, de la mare distanta.

 • In zona Anzilor peruvieni se afla orasul Nazca, celebru datorita aerodromului realizat tot acum 6000-8000 de ani, care a dat de furca multor specialist in arheologie (se indica alte ipoteze cu privire la aceasta regiune – pampa- ce se intinde pe o distanta de 60 de km., avand pe margini presarate pietricele asemanatoare unor bucatele de fier ruginit, sub forma unor linii paralele, altele care se incruciseaza (care ar putea fi drumuri de pe vremea incasilor, marturii ale unei religii sau poate un calendar); este foarte probabila aceasta teorie avand in vedere ca oamenii de atunci nu puteau sa realizeze, cu atata exactitate, liniile acestui aerodrom, doar daca nu au fost ajutati de “zei” (adica extraterestii veniti aici pentru explorari).

 • In peretele rosu al falezei, ce margineste golful Pisco, a fost daltuit in stanca un fel de candelabru urias cu trei brate, ce masoara 250 metri in inaltime. O franghie lunga a fost gasita atarnand de-a lungul bratului central al sculpturii (un pendul??)

 • A fost gasit la Tiahuanaco un calendar care cuprinde toate indicatiile posibile cu privire la echinoctii, perioade astronomice, pozitii orare ale Lunii si chiar miscarile acesteia in raport cu rotatia pamantului. Il puteti vedea aici.
 • Dovezi ale unei solide civilizatii au ramas blocurile de gresie (100 tone) peste care se suprapun cuburi de 60 de tone; suprafetele lor netede, cu caneluri foarte precise, formeaza paralelipipede uriase, fixate unul de altul cu ajutorul unor scoabe de arama; blocuri (10 tone) strabatute de un fel de canale (2.5 m.); dale tocite (5 m.) taiate dintr-un singur bloc de piatra; solul da la iveala conducte de apa, confectionate din piatra (2 m. lungime, 0.5 m. latime).
 • Tot la Tiahuanaco s-a gasit o colectie de chipuri cioplite in piatra, ciudate, cu extremitatile fetei deformate iar pe cap un fel de casti (oare acestia sa fi fost “zeii”?).
 • Tiahuanaco, “Poarta Soarelui”, sculptura (3 m. inaltime, 4 m. latime, 10 tone), 48 de figure patrate asezate pe trei randuri, incadreaza o entitate reprezentand un zeu zburator. Exista chiar si o legenda care vorbeste despre o nava spatial aurita, care s-a coborat din cer; nava era condusa de o femeie, numita Oriana, venita cu misiunea de a intemeia o rasa noua (strabuna pamantului); ea a dat nastere la 70 de copii, dupa care s-a intors la stele (o trasatura deosebita fizica a ei era ca avea la mana doar 4 degete legate intre ele printr-o membrana).

Gasiti aici mai multe datalii despre descoperirile arheologice de la Tiahuanaco.

 • Asezarea Sacsayhuaman; exista in gura unui crater un bloc de piatra de 20.000 tone;  in care s-au daltuit trepte marginite de balustrade, impodobit cu spirale si orificii; este asezat in crater cu capul in jos. Gasiti o panorama extraordinara a acestei asezari aici.
 • Exista, la 300 m. de acest bloc, roci vitrificate; acestea au fost gasite si in desertul Gobi, intr-o regiune din Irak, unde se efectueaza sapaturi arheologice (acestea seamana cu cele aparute in desertul Nevada in urma unor explozii atomice experimentale).
 • La Tiahuanaco au fost gasite movile de 4000 m.p. sub care s-ar putea afla numeroase edificii.
 • Ca o paranteza, Sumerienii reprezinta o civilizatie venita de undeva, nu se stie de unde, care au adus o civilizatie superioara, urmand ca mai apoi sa impuna popoarelor semitice, aceasta noua lume ciudata si necunoscuta.
 • In Irak si Egipt au fost descoperite niste lentile de cristal slefuit care, in zilele noastre, pot fi realizate doar prin utilizarea oxidului de cesiu (obtinut printr-un process electrochimic). Despre lentilele de cristal mai multe aici.

 • La Heluan exista o stofa, o tesatura foarte fina si subtire, greu de realizat mai ales in conditiile in care nu sunt semne ale unor procedee superioare de lucru din acea vreme.
 • La muzeul din Bagdad sunt expuse baterii electrice cu pile uscate, principiul galvanic; elemente electrice inzestrate cu electrozi de cupru si cu un electrolit necunoscut.
 • Sectia de egiptologie din Londra poseda un os foarte vechi, amputat la 10 cm. deasupra incheieturii mainii drepte.
 • In regiunea muntoasa a Kahistanului (Kuhistan) se afla un desen rupestru cu o vechime de peste 10.000 de ani, infatisand pozitia exacta a stelelor in acea perioada.
 • Pe podisul Peruvian au fost gasite podoabe de platina (fuziunea acestui metal se face la 1800 grade)
 • La Chou- Chou, in China, au fost descoperite, intr-un mormant, resturile unei cingatori, la care unele parti erau facute din aluminiu.
 • La Delhi exista un stalp de fier care nu contine nici sulf, nici fosfor, de aceea intemperiile nu i-au putut dauna in timp.
 • Henri Lhote a descoperit la Tassili, in Sahara, sute de pereti acoperiti cu mii si mii de schite de animale si oameni; exista si personaje imbricate cu haine scurte, elegante, purtand vergi de care sunt fixate un fel de casete cu patru laturi.
 • Au fost descoperite desene ale unor specii de animale (oare?) cu antene, cu trasaturi imposibil de identificat cu ceea ce cunoastem; putem presupune ca acestea nu sunt animale ci presupusii “zei” (cosmonauti sau astronauti) vazuti de acei primitivi.

Capitolul al patrulea

Aici autorul aduce drept baza de demonstratie a presupunerilor salea Cartea Cartilor: Biblia, unde numeroase pasaje vorbesc clar si raspicat despre existenta unor “uriasi”, care se coboara din cer in care (de foc) sau masini neobisnuite.

In “Facerea” se discuta despre un Dumnezeu la plural, despre “uriasi”, pe care ii desemneaza “fii ai lui Dumnezeu”.

Moise vorbeste despre catastrofa de la Sodoma si Gomora.

Lot este rugat de catre “doi ingeri” sa plece din Sodoma pentru ca in acea seara orasul va fi distrus iar el a fost “ales” sa scape. Lot isi ia familia si pleaca. Inainte este avertizat, sfatuit, sa nu se uite inapoi, insa sotia acestuia incalca regula si impietreste, moare. Daca ne gandim la efectele provocate de explozia bombelor atomice din 1945 putem sa presupunem ca si distrugerea inevitabila a Sodomei si Gomorei putea fi cauzata de o bomba la fel de nociva. La ideea asta ne conduce si inevitabilul distrugerii provocate. Daca acele doua personaje erau ingeri ar fi trebuit sa aiba si puterea de a opri masacrul insa, in conditiile date, misterul miracolelor, pe care ar fi trebuit puterea lor sa o confirme, se rezuma doar la tehnica pe care o detineau, limitata, de altfel, pentru efectuarea unor miracole in acel timp.

Iezechiel vorbeste despre aparitia unor fiinte stranii, diferite de infatisarea umana. Acestia vin in vehicule cu aripi, roti, care fac un zgomot neobisnuit iar fumul pe care il imprastie este la fel de ciudat. Acest monstru ii cere lui Moise sa realizeze “chivotul legii”, care era incarcat electric (acest condensator era format din doua placi de aur, una cu plus si una cu minus).

Apoi se pomeneste despre imposibilitatea unui om de a vedea fata unei “zeitati” fara sa moara dupa. Idee amintita si in epopeea lui Ghilgames.

Pe sulul lui Lameh s-a relatat o intamplare extraordinara. Lameh, tatal lui Noe, intorcandu-se acasa, a gasit un copil in casa, care, dupa aspect si infatisare, nu semana cu nici un membru al familiei. Lameh este incredintat de sotia lui, Bat_Enos, ca acel copil este al lui. Lameh cere sfaturi si povete tatalui sau, Matusalem, care, la randul sau, cere inteleptului Enoh. Asa afla ca acel copil trebuie sa primeasca numele de Noe. Autorul cartii sustine ca acest potop a fost planuit (in acest caz catastrofa nu mai era un act divin) de multa vreme de catre acele fiinte extraterestre.

Capitolul al cincilea

Facand cateva referiri la epopeea lui Ghilgames, autorul incearca sa ne aduca iar dovezi ale existentei, nu a unui Dumnezeu atotputernic si omniprezent, ci a unor finite cu totul diferite de noi, extraterestrii.

S-au descoperit la Kuiungik 12 tablite, care consemnau tot atatea intamplari ale unui rege (al Uruk-ului) care se nascuse semizeu, Ghilgames.

A doua tablita povesteste despre zeita cerului, Aruru, care creeaza si da viata unui al doilea personaj, Enkidu, ce avea comportamentul apropiat de cel al animalelor, luand in considerare si faptul ca timpul si-l petrecea in compania acestora, asemenea lui Tarzan. Ghilgames afla de existenta lui Enkidu si, dorind sa-l smulga din compania animalelor, ii intinde o capcana in care, intr-un final, va cadea. De aici se ajunge la momentul in care cei doi devin cei mai buni prieteni.

In cea de-a treia tablita povestea se transforma in fabulatii (care, interpretate, ar conduce la concluzia autorului, si anume ca extraterestii ar fi iar implicati in aceasta imagine de ansamblu) pornind de la aparitia “zeilor” intr-un nor de praf…cerul care vuieste, pamantul care se cutremura. Zeul Soarelui, caci despre el este vorba, il rapeste pe Enkidu. Acum cronicarul, care a relatat povestirea, descrie starea eroului prins in ghearele zeului: se simte acoperit de plumb, greu ca o stanca (aceasta stare poate fi asociata cu cea cunoscuta déjà: un corp supus unei anumite acceleratii devine greu ca plumbul; dar cum stia cronicarul ca aceasta este starea acelui moment?).

A cincea tablita relateaza calatoria celor doi prieteni spre lacasul “zeilor”. Aici insa li se spune ca nu le este permis sa vada chipul zeilor caci ii paste moartea, fraza ce apare si in Biblie.

In cea de-a saptea tablita este relatata prima descriere a pamantului, vazut de la inaltime, de un martor ocular. Cine cunostea atunci cum arata pamantul de sus cand nu existau harti, care sa-l descrie exact? Tot aceasta tablita face referire la o usa care vorbeste: este vorba de difuzor.

A opta tablita povesteste despre moartea lui Enkidu si, mai apoi, de teama lui Ghilgames ca s-ar putea imbolnavi si el de aceeasi boala incurabila, pricina mortii lui Enkidu, provocata de rasuflarea veninoasa a vreunul animal.

A noua tablita relateaza jelirea lui Enkidu de catre Ghilgames. Tanarul rege porneste in cautarea vietii vesnice la Utnapistim. Drumul si locul acestor zei, pe care, I s-a interzis,  sa-I vada la chip, sunt cat se poate de interesante si intrigante.Utnapistim ii descrie potopul caruia a reusit sa-I supravietuiasca. Descrierea seamana foarte mult cu cea din Biblie si nu este exclus ca mai tarziu, Moise sa se fi inspirat dupa epopee. Descrierile facute in acea perioada erau stangace si bazate pe religie (aceasta a devenit un tabu, fapt care a dus la obtuzitatea gandirii oamenilor de stiinta). Insa Daniken presupune ca, peste un numar de ani, planeta noastra este va fi distrusa, ramanand in urma noastra elemente ale acestei civilizatii. Este posibil ca o alta civilizatie sa populeze pamantul si sa gaseasca aici, de exemplu, statueta libertatii. Vor incerca sa explice semnificatia acesteia in functie de torta (o divinitate a focului), de coroana de spini in jurul capului (o divinitate a soarelui). Dar n-ar deduce nicidecum ca aceasta a fost o statuie a libertatii. Continuare…

Publicitate

11 gânduri despre „Amintiri despre viitor – Erich von Daniken (prima parte)

 1. Am citit aceasta carte acum mai bine de 20 de ani si pe langa ca era foarte interesanta, tin minte ca parca erau doua de fapt.Cred ca o mai are sau le mai are una din fetele mele.Sa fi iubita,…mult. Dan

  1. Nu imi amintesc sa fi fost doua dar tot ce se poate. Ideea este ca el a scris multe altele despre aceasta tema, vesnica nedumerire legata de posibila existenta a extraterestrilor.
   Multumesc pentru vizita. Va mai astept cu mare drag, Dle Dan. Numai bine.

 2. Ce ma deranjeaza la von Däniken, la Corut, la Strainu sau cum ii mai cheama este ca folosesc cuvinte de genul: „este dovedit” „exista dovezi pentru”, „se stie”, „experti internationali au descoperit”!
  Nu este nimic dovedit. Sunt toate speculatii. Nici un cercetator de renume, fie el arheolog, fie el paleontolog nu s-a bagat la asemenea speculatii.
  La fel cum 100 de ani s-a crezut ca piramidele au fost facute de zeitati, pentru ca nu ne puteam explica o asemenea perfectiune si intre timp este recunoscut ca oamenii au fost intr-adevar in stare de asemenea constructii, la fel este si cu aceste ipoteze.
  Deci din punct de vedere stiintific, cartile lui von Däniken sunt absolut neansemnate. Din punct de vedere literar sunt dupa parerea mea la fel de proaste.
  Von Däniken se foloseste si manipuleaza aceleasi trasaturi ale omului ca si bisericile: dorinta de a crede, dorinta de a avea un protector.

  1. Totusi Daniken foloseste mai putin acele sintagme in introducerile sale ipotetice.
   Pana la urma fiecare dintre noi alege ce este bun sau prost de digerat in functie de diverse cunostiinte acumulate si, mai ales de capacitatea de a discerme adevarul de minciuna.
   Si trebuie sa credem in ceva. Pana la elucidarea adevarului absolut e bine sa absorbim orice informatie, orice speculatie legata de existenta noastra si nu numai. Si de aici sa tragem fiecare concluziile necesare evolutiei noastre. Imbinate aceste informatii, nu doar ale lui Daniken, ci si ale altora despre care nu am timp sa scriu pot determina imaginea de ansamblu despre care pomeneam. Si tu, daca studiezi putin pe urmele fiecasruia dintre cei mentionati vei reusi sa aduci alte ipoteze, in functie de ceea ce deja stii si de modul in care privesti tu lumea, in detaliu sau per ansamblu.
   Asa cum teoria miscarii pamantului, emisa de Galilei si respinsa la vremea sa asa si aceste speculatii pot fi rejectate pe aceeasi ideea a imposibilului…
   Nu pot fi considerate cartile sale opere de arta, nici macar studii stiintifice pentru ca nu este nici scriitor gen Hemingway si nici cercetator gen Vasile Parvan, ci un director de hotel, care a avut destula nebunie la cap incat sa se apuce de scris si mai les sa abordeze un subiect tabu.

 3. Adevarul este ca deocamdata numai Dumnezeu stie adevarul.
  Si daca va pasioneaza astfel de lecturi, va recomand Din Cronica Akasha scrisa de Rudolf Steiner.

   1. Nu prea are legatura Dana cu Alaska. Este vb despre Akasha.Si daca dai cautare pe Goagel(vezi Vanghelie) te introduce in mister. Te pregateste oarecum.Si tb sa fii odihnita cind o citesti. Vei intra in alta dimensiune. Numai bine. Voi face cindva mamei o vizita. Poate vii si tu cu Shtef.

 4. Pai tocmai asta e problema, ca din speculatii nu se pot trage concluzii benefice dupa parerea mea! Ai dreptate cred in sensul ca este bine sa privesti in stanga si in dreapta si sa absorbi informatii. Dar nu am in mine dorinta de a-mi construi din toate informatiile primite propriul meu „adevar”. Nu vad sensul si nevoia. Oricum, ce e bine pentru mine/ceea ce cred eu, nu trebuie sa accepte fiecare. Din punctul asta de vedere mi se pare interesant articolul!
  😉

 5. @Rodica Scuze, n-am dat cautare. Crezusem ca este vorba de Alaska. Si ca era doar o greseala. 😉 Dar am inteles.
  Da, sigur. Abia astept sa te vad. Dar cand? Caci week-end-ul asta ne tot facem planuri sa mergem la tara. Cand te decizi sa imi dai de veste ca sa stim sa venim.;)

  1. Cu siguranta te voi anunta din timp.
   Nici eu nu stiu cind pt ca sunt tare ocupata cu fel de fel.Nu stiu cum ma descurcam inainte!!!
   Cu drag!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s