Stiati ca...

Stiati ca Aloha…


ALOHA, acel salut pe care adesea il folosim nu se poate traduce chiar asa simplu? Care este totusi semnificatia lui? Hai sa vedem…

Analizand radacinile sale, alo inseamna „in prezenta (cuiva)” iar ha este „suflarea vietii”, cu referire la darul divin.

Cand spui cuiva Aloha admiti ca va aflati amandoi in prezenta lui Dumnezeu, astfel incat cuvintele, gandurile si faptele voastre trebuie sa fie neprihanite.

Este singurul cuvant care diferentiaza Hawaii de orice loc din lume, dand multor rase posibilitatea de a aduna laolalta si a trai pasnic, nu doar tolerandu-se ci bucurandu-se de atmosfera de sarbatoare si apreciere reciproca. Aloha spune: „Vino, adu-ti familia si datina. Invata aloha”.

Regretatul Pilahi Paki a definit aloha litera cu litera:

A este akahai, bunatate

L este lokani, unitate

O este oluolu, farmec

H este haahaa, smerenie

A este ahenoi, rabdare

Festivalul Aloha este cel mai mare eveniment organizat al anului, de la jumatatea lunii septembrie pana la jumatatea lunii octombrie. Dupa cum sugereaza si numele festivalul, care se desfasoara pe teritoriul Hawaii, timp de cateva saptamani, nu are granite si ia proportiile unei sarbatori multiculturale ce include parade, reprezentatii hula, petreceri luau, expozitii de arta si mestesuguri traditionale. La acest spectacol pot lua parte si fanfare sosite de pe teritoriul Statelor Unite sau armate de samurai japonezi, pe cai, costumati complet.

Pentru majoritatea oamenilor spiritul aloha devine o a doua natura. Insoteste orice tranzactie sau relatie asemenea cetii care pluteste deasupra muntilor, purtand apa datatoare de viata si reuneste intreaga diversitate a Hawaii intr-un mozaic stralucitor al vietii.

Sursa: National Geographic Traveler, Hawaii, de la Biblioteca Adevarul.

2 gânduri despre „Stiati ca Aloha…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s