5 Vineri (zi de carte si poezie)

Donald J. Trump – Gandeste ca un campion (2)


Al doilea capitol…

Autorul face o mica paranteza legata de Stephen King si proza scrisa, in speta a povestirilor, care au atins un prag al atentiei catre editorialisti si profesori, excluzand din aria de interes cititorii. Trump doreste sa atraga atentia asupra unui aspect essential: orice lucrare, pe care o concepi, in cadrul procesului de elaborare trebuie sa tii cont, in primul rand, de “publicul tinta” pentru a-ti atinge scopul propus, adica acela de a-l atrage pe cel care trebuie sa se bucure de proiectele si realizarile tale.

Un alt element essential al capitolului este infaptuirea a ceea ce ti-ai propus fara a tine seama de “critici”, alegand sa parcurgi propriul drum, sa ai incredere in propriul instinct si sa-i dai curs indiferent de ce spun altii. Aici ar fi de comentat ca orice proiect ai de dus la capat poate sa fie plin de erori, poate sa fie nerealist. Acesta este un aspect pe care chiar si Trump il puncteaza. In primul rand este nevoie de munca de cercetare in domeniul pe care l-ai ales sa-l practici, trebuie sa stabilesti limitele dintre realitate si fictiune. Si abia dupa aceea poti sa mergi pe propriul standard creat fara sa tii seama de ceilalti. Deci trebuie sa existe mai multe puncte de contact cu “posibilul” nu cu imposibilul.

“Sa fii sincer cu tine insuti si cu munca ta este un bun personal. Aminteste-ti ca bunurile merita protejate. Nimeni nu-ti va spune vreodata ca va fi usor sa-ti aperi propriile convingeri, desi cred ca aceste lucru este necesar. […] Pastreaza-te drept si pur. Vei fi mai bogat, in multe feluri, pe termen lung.”

Citat capitol:

Oricare ar fi jocurile in care intram, suntem datori sa nu ne jucam cu noi insine.

Ralph Waldo Emerson

Al treilea capitol…

Inovatia, in conceptia lui Trump, si banuiesc ca a multora, in esenta, se refara la combinarea mai multor elemente existente si tranformarea acestora in ceva mai bun. Face, in acest context, trimitere la conceptual de “fazare”, inventat de Steve Reich, un compositor renumit. Dar si la numarul Φ.

Adesea confundam inovatia cu idéea de a concepe ceva fara egal si original din toate punctele de vedere. Acum am o privire mai larga asupra acestui cuvant. Desi DEX-ul defineste termenul ca schimbare sau prefacere totusi nu aveam incredere ca in afaceri sau in orice al domeniu ales se aplica aceeasi interpretare.

“Fii un mare <asociator>, indifferent care ar fi domeniile tale de interes, si-ti vei gasi calea spre inventivitate.”

Citat capitol:

Exista ceva mai puternic decat toate armatele lumii, iar aceasta este o idée careia i-a sosit vremea.

Victor Hugo

Al patrulea capitol…

Fiecare dintre noi am lucrat, la un moment dat, intr-un colectiv, indifferent daca se afla pe pozitii egale, inferioare sau superioare cu membrii colectivului. Ne-am lovit adeseal de parerile, sfaturile si ideile celorlalti “jucatori”. Trump sugereaza ca, pentru o mai buna functionare a sistemului si mediului de afaceri, sa se realizeze un perfect mulaj de colaborare intre colegii de echipa. Cu alte cuvinte, inainte de toate, este important sa ne simtim in largul nostru intr-o echipa, sa fim capabili sa ne adaptam acestei idei, sa ne educam in acest sens. Nu doar mecanismul merge ca uns, dar activitatea, ca rezultat al muncii in echipa, devine profitabila tuturor.

“[…]mentinerea activa si pozitiva a spiritului de echipa in viata personala si profesionala iti va aduce rezultate foarte bune, chiar surprinzatoare. In plus este un sentiment grozav sa lucrezi cu cei din jur. Nu nega niciodata puterea echipei si vei fiu un jucator de forta si prestigiu.”

Citat capitol:

A fi impreuna este un inceput, a ramane impreuna este un progres, a lucra impreuna este un success.

Henry Ford

Al cincilea capitol…

Atata in viata profesionala, cat sic ea sociala, exista o conjuncture, ca din curtoazie sau bunsimt, sa nu uiti sa fii recunoscator, sa suni cunostiitele sau prietenii si familia. Fiecare dintre acestia te-au ajutat, apreciat si ascultat, deci nu lasa sa treaca timpul degeaba. Suna-I, cauta-I si arata-le recunostiinta printr-un simplu gest.

“Ar trebui sa ne dam seama ca toti avem multe motive pentru care sa fim recunoscatori, fie ca este Anul Nou, Ziua Recunostiintei sau, pur si simplu, o alta zi de miercuri din viata noastra”

Citat capitol:

Uneori flacara noastra se stinge, dar este reaprinsa de o scanteie a altuia. Fiecare dintre noi trebuie sa fie profund recunoscator celor care reaprind flacara din noi.

Albert Schweitzer

Al  saselea capitol…

Trump vorbeste despre importanta studiului, faptului de a invata oricand pe traseul vietii. Relevant este aspectul prin care noi putem sa asimilam informatii fara sa ne erijam in atotstiutori. Aceasta postura-impostura de atotstiutori ne va da inapoi cu mult. In schimb, daca ramanem open-minded, avem de castigat mai mult, reusind sa privim cu alti ochi orizontul care ni se dezvaluie in fata. Orice informatie venita poate sa ne deschida caile mai usor spre alt univers.

“Este important sa ramai deschis la noi idei si informatii. Sa fii un stie-tot este ca si cum ai inchide usa unor mari descoperiri si oportunitati. Lasa-ti in fiecare zi usa deschisa pentru ceva nou si stimulativ.

[…]concepe fiecare zi ca pe un nou punct de plecare.”

Citat capitol:

Inceputul oricarei carmuiri este educatia adolescentilor.

Pitagora

Al saptelea capitol…

Despre cum sa gandesti pe cont propriu Trump sugereaza imperios sa iti formezi un spatiu de gandire personal de reflectare, unde sa aduni informatiile si ideile, ca mai apoi sa le dai o noua forma. Pentru asta e nevoie de multa munca. Dar nu doar atat este necesar ca sa ajungi sa reusesti. Daca ai ceva de dat lumii fa-o. Bate fierul cate este cald. “A reflecta fara a actiona nu valoreaza prea mult pe termen lung”.

Iar una din metodele de a gandi singur este “sa te intrebi ce ar trebui sa gandesti exact in acest moment”.

Deci judeca si actioneaza rapid. “[…]mai intai mergem, apoi alergam, dupa care sprintam.”

Citat capitol:

Un lider are dreptul sa fie invins dar nu are niciodata dreptul sa fie surprins.

Napoleon Bonaparte


3 gânduri despre „Donald J. Trump – Gandeste ca un campion (2)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s