6 Sambata (zi de calator sau conservator)

Calatorie pe melagurile moldovenesti…


Promiteam intr-un alt articol ca voi posta din albumul cu amintiri de la manastirile Moldovei. Voi adauga notitele mele aici si alatura fiecare carte postala cumparata din locurile respective. Pe acea vremea nu aveam posibilitatea sa culegem atatea poze cu aparatul de fotografiat, in primul rand pentru ca nu aveam aparate digitale si, in al doilea rand, nu aveai voie sa faci oricum fotografii. Aceste carduri postale sunt extrem de bine realizate si completeaza desavarsit tabloul amintirilor. Dar nici atatea informatii cate sunt pe net nu am cumulat insa notitele sunt ale mele si ar trebui sa fie ceva…

Inainte de toate tin sa povestesc ca am pornit la drum din Bucuresti si ne-am oprit la Piatra Neamt, unde am stat la casa batraneasca a parintilor unor prieteni de familie. M-a impresionat frumusetea si curatenia pe drumul spre Iasi. Oameni gospodari peste tot, aspect dedus din strasnicia cu care isi decorau casele si le mentineau. Lemnul este preponderent asta si pentru ca acolo asta e sursa principala pentru constructii.

Primul nostru obiectiv a fost Manastirea Agapia, situata aproape de locatia noastra.

Si sa incep cu un tablou realizat de Ipolit Strambulescu (1871 – 1934) al lui Alexandru Vlahuta (1858 – 1919). Pe acesta l-am zarit in casa memoriala a lui Vlahuta, asezata in spatele manastirii Agapia.

O tanara maicuta a avut bunavointa sa ne povesteasca despre legatura lui Vlahuta cu acea casuta. Nu s-a nascut si nici n-a crescut in acest locas dar au locuit Elizabeta Vlahuta, mama si Elizabeta, sora acestuia. El doar venea in vizite la mama si sora, insotit, adesea, de cativa dintre prietenii sai dragi, cu care isi petrecea majoritatea timpului: B. S. Delavrancea, G. Cosbuc, N. Grigorescu.

Una din operele sale Vlahuta a dedicat-o prietenului sau si, mai tarziu, rudei sale, devenind astfel prin casatoria Anisoarei Vlahuta, fiica lui Al. Vlahuta si Gheorghe Grigorescu, fiul lui N. Grigorescu. „Romania pitoreasca”.

Incaperea de la intrare era ocupata, in mare parte, de carti si manuscrise, obiecte de decor sau imbracaminte, apartinand lui Vlahuta. Mai erau alte doua camarute si un hol. Intr-o alta camaruta se depozitasera frumos obiecte apartinand lui Grigorescu.

Manastirea Agapia a fost intemeiata de voievodul Moldovei, Petru Schiopu, in 1642. Biserica mare a acestei manastiri a fost zidita de hatmanul Gavril, fratele voievodului Vasile Lupu (care a domnit intre 1642 – 1644). Frescele au fost pictate mai tarziu de Nicolae Grigorescu.

Un gând despre „Calatorie pe melagurile moldovenesti…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s