3 Miercuri (ziua copiilor)

Ce ii dam copilului sa manance…


Cum azi am decis sa fie ziua din saptamana dedicata micutului o sa scriu despre modul in care il hranesc.

Desigur ca fiecare mamica isi alege un doctor pediatru, care te sfatuieste, pe langa faptul ca are grija foarte atent de pitic cand are diverse afectiuni, ii administreaza vaccinurile obligatorii si cele suplimentare, devenind, la un moment dat, chiar un membru al familiei prin procuparea constanta pentru copil (daca va surprinde va garantez ca exista astfel de doctori), referitor la hrana zilnica. Lista si sfaturile sunt orientative. Astfel ca, in calitate de mama, ai posibilitatea sa te ghidezi dupa acestea stabilind un standard personal.

Nu trebuie sa fie fix ce spune doctorul dar este necesar sa obisnuiesti, inainte de toate, copilul sa pape la ore fixe. Somnul deasemenea trebuie la fel organizat. In functie de acestea doua se aranjeaza in schema si celelalte obiective din programa de crestere a piticului.

Dimineata, la 8 – 8:30 papam laptic.

Ii dau doua feluri de laptic. Cel de zi (de dimineata), adica Milumil Junior. Bea aproximativ 400 gr. dupa care se satura pentru 3 ore. De ce ii dau laptic? Pentru ca este foarte important pentru creterea normala a copilului sa aibe si acest ingredinet in schema. Laptele de vaca inca nu este recomandat. Ma refer la cel natural. Exista pericolul ca laptele sa fie infectat cu o boala pe care vacuta sa o aibe. Asa ca evitam pe cat posibil pana la trei anisori. Deja cunoastem o poveste trista legata de acest laptic. Desi la tara, cum am crescut multi dintre noi, bunicile noastre ne hraneau cu acel lapte. Acum vremurile s-au schimbat si trebuie sa ne adaptam cerintelor doctorilor. Pentru ca, de multe ori, exista si o logica bazata pe fapte reale dar, mai ales, pe fapte stiintifice.

A doua masa este pe la ora 11. Cand ii dau fructe si iaurtele. Aici gama este diversificata. Poti sa-i faci piure de fructe si sa-l amesteci cu iaurt de la Danone (acesta mi-a fost recomandat de doctora) sau poti sa-i dai separat din amandoua. Exista in comert iaurtele cu fructe. Ii dau din cele de la Humana. Sunt cele mai bune. Amestecate, uneori si cu biscuti simpli (populari) fara gluten sau anumiti biscuiti pe care nu-i mai stiu ca denumire (oricum ii iau mai rar caci o pungulita este prea scumpa oricum).

A treia, dupa plimbarea binemeritata prin parc, este pe la ora 2, dupa-masa. Deja aici intervenim cu diverse mancaruri pregatite in casa. Foarte recent am gasit de cuviinta sa incerc acele borcanele de la Humana sau Hippo. Amestecate cu ce fac eu. Insa nu toate sunt bune si nici nu am nevoie ca sa-l pacalesc. L-am obisnuit sa pape orice pe pitic, in consecinta nu s-a dovedit a fi moofturos. Poate tine si de el, ca personalitate, sau chiar are legatura cu faptul ca n-am facut restrictii la mancare. Desigur au fost cateva exceptii, pe care le voi transforma, incet-incet, in obisnuinta: fasolea, varza, mazarea, ciupercile, capsunile, ciresele, ciocolata…deocamdata exista o gama variata de retete, care abia asteapta sa le pape cu pofta: ciorbita de pui cu multe legume, inchegata cu bors de la tara (borsul este bun pentru intarirea oaselor), ficatei la cuptor(pentru suplimentarea fierului din organism), simpli sau cu legume, piure de legume, etc, pulpe, piept de pui la cuptor cu orez sarbesc, ciulama cu smantana, chiftelute din piept de pui cu legume in ulei de porumb, supe de galuste, supe de legume, piure de legume cu carne de vita la cuptor, spanac cu ou fiert, mancarica de fasole verde, pastai pui, fara boabe, tocanita de ceapa cu piept de pui sau pulpe, snitele de pui cu piure de cartofi samd. Lista e lunga. Trebuie doar sa ai rabdare caci vine si inspiratia.

Important este ca prichindelul sa fie tratat egal cu noi cei mari cand e vorba de mancare. Ii este pofta da-i putin daca stii ca nu are voie. Incerci odata. Nu merge ii explici caci va intelege. Si ii pasezi altceva mai bun. Va realiza, de regula, ca n-a pierdut nimic si chiar e mai bun ce are el de mancat.

Dupa masa de la 2 doarme cateva ore bune. Nu intotdeauna dar nu-i bai caci copilul recupereaza noaptea sau a doua zi. De regula somnul lui dureaza cam trei sau patru ore. Cand se trezeste avem alta masa, dupa care stam intinsi sa ne revenim si …la joaca.Spre seara e bine ca mesele sa fie cat mai usoare. Daca nu sunteti sigura ca mancarea este usoara pentru stomacel veniti sa adaugati un iaurtel simplu pentru a face digestia rapida. Nu ii dati iaurtele cu fructe tarziu sau sucuri de citrice (doar dimineata) caci nu mai doarme. Il energizeaza.

Pana seara la 11 cand intervenim cu laptele de noapte. Milumil Folgemilch, Schlaf Gut…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s