Dupa postul precedent probabil unii dintre voi va asteptati deja sa apara vreun articol de la vreun alt membru al echipei s.r.t. Ei bine, va salut pe toti aveti aici primul meu articol pe blogul de S.R.T. Rolul meu în aceasta echipa e in principal cel de cercetator. Sunt multe lucruri, date, informatii, experimente, sondaje, statistici pe care echipa de le s.r.t. trebuie sa le detina ca sa va poata dovedi, empiric, ca rezultatele unui caz sunt reale.
Pentru început vreau sa vorbim despre rusine:

RUSÍN//E ~i f. 1) Senzatie sau sentiment de neplacere, amestecata cu jena, cauzate de o situatie penibila. ? A-i fi (sau a avea) ~ a se rusina. A nu avea (nici un pic de) ~ se spune despre un om obraznic, lipsit de bun-simt. A muri (sau a intra în pamânt, a-i plesni cuiva obrazul) de ~ a se simti foarte rusinat. Nu ti-e ~ (obrazului sau la obraz), sa-ti fie ~ se spune pentru a mustra pe cel care a savârsit o fapta reprobabila. 2) Sentiment de decenta în relatiile sociale; rezerva în comportare, determinata de buna-cuviinta; pudoare. ? Fara ~ în mod obraznic. Cu ~ cu modestie; cu sfiala. 3) Situatie înjositoare, umilitoare; necinste; dezonoare. ? A se face (sau a se da) de ~ a se compromite. A face (sau a da) de ~ (pe cineva sau ceva) a submina cinstea (cuiva sau a ceva). Ce ~! se spune când se creeaza o situatie care dezonoreaza în mod grav pe cineva. (E) mai mare ~ea este ceva (foarte) rusinos. A pati o ~ a) a ajunge într-o situatie umilitoare, dezonoranta; b) a nu izbuti în ceva. A fi ~ea cuiva se spune despre un om netrebnic, care dezonoreaza pe altii. [G.-D. rusinii] /cf. lat. roseus
Asta este definitia cea mai detaliata pe care o putem gasi în DEX. Dupa cum observati am reliefat anumite parti ale definitiei care mie mi se par relevante pentru subiectul nostru.
- Rusinea ca si sentiment e în primul rând unul dintre sentimentele primare ale omului. E un sentiment neplacut si jenant. Apare deseori împreuna cu sentimentul de vinovatie, dar poate apareasi în situatiile penibile. De multe ori rusinea si vina pot fi confundate între ele si asta pentru ca cele doua termene nu sunt pe deplin standardizate. Ruth Benedict, un specialist antropolog, definea rusinea ca fiind violarea regulilor sociale sau culturale pe când sentimentul de vinovatie îl lega de violarea regulilor interioare a individului.
- Când simtim rusinea? Conform defintiilor existente rusinea este simtita in momentul cand o persoana este dezonorata de catre cineva sau de catre ceva ce a facut. Totodata din definitii vedem ca rusinea este asociata cu incalcarea regulilor sociale si culturale. Eu definesc rusinea ca si sentimentul pe care il simti cand din diverse motive, imaginea ta personala sau imaginea ta sociala iti este depravata, atacata. Asa ca rusinea o simtim atunci cand prin cea ce am spus noi sau am facut noi sau au spus altii despre noi sau au facut altii legat de noi, imaginea noastra este stricata. Multa lume e adepta a ideologiei ca nu ar trebui sa iti pese de ceea ce zice, respectiv crede, lumea despre tine. Dar pana si acei oameni vor simti rusine cand imaginea lor este depravata pentru ca rusine precum am mai spus e un sentiment primar, stravechi.
- Cum simtim rusinea? Si cum o vedem? Primul om care a raspuns la aceaste intrebari a fost Charles Darwin, in cartea sa: “The Expression of the Emotions in Man and Animals”. Tinand cont ca expresiile sunt universale atat ca si geolocatie cat si ca timp, reactiile pe care el le-a notat in 1871, merg inca perfect cu reactiile pe care le putem observa in ziua de azi. El spunea ca sentimentul de rusine este asociat cu rosirea obrajilor, confuzie mintala si nesiguranta, privirea orientata in jos, postura corpului moale si nesigura si orientarea capului in jos.
Pana si originile cuvantului rusine provin din derivarea unui cuvant care insemna a se acoperi, in sensul de a isi acoperi fata sau parti ale corpului.
Sinopsis:
Rusinea e un sentiment primar, neplacut. Apare la atacarea imagini personale sau sociale. Se poate observa inrosirea obrajilor. Ca si semne vizibile mai putem observa privirea orientata inspre in jos, la fel si capul orientat spre pamant, postura umerilor e orientata in fata jos si intreaga postura a corpului devine mai moale, mainile acopera fata, deobicei fruntea si obraji.
Un gând despre „Despre rusine…cu See Right Through (prin Vlad alias OMGarby)”