Fără categorie

Salvati puii de gaina, sunt abuzati (wtf?)


Deci eu am ramas putin consternata la aceasta zvacnire de tacaneala. Ca sa nu-i spun altfel. Cum adica sa militam pentru drepturile unor pui de gaina? Sunt abuzati! Ei, bine nu pot sa zic decat ca-i curata ipocrizie sa vii cu asemenea manifestatii de iubire pentru un pui care ajunge sa fie fript sau mai stiu eu ce si il mananci pana iti pierzi cunostiinta. Bun, hai sa zicem ca ne bagam cu un vot ca aceste biete pasarele sa aiba asigurata o ferma unde sa traiaca forever and ever. Ramanem sa mancam frunze. Vegetarieni ne numim. Insa, intreb eu asa introspectiv, cum ramane cu frunzele, ca si ele au viata conform unor studii?! Ha?! Hai sa militam si pentru drepturile lor. La naiba! Hai sa militam pentru drepturile fiintelor mici care se tarasc sub talpa ghetelor noastre, hai sa…nu stiu…dar hai sa facem ceva, in pana mea, ca nu mai suport asteptarea! Ma plictisesc si vreau sa fac ceva!

Apropos de ce ni s-a permis sa mancam, caci Dumnezeu ne-a zis ca ne-a dat animale si pasari si … ca sa le vanam si sa ne hranim cu ele, iata ce am gasit pentru edificare…

Sa incepem cu inceputul…privind prin biblia online

La început, Dumnezeu a făcut cerurile şi pământul.

Pământul era pustiu şi gol; peste faţa adâncului de ape era întuneric, şi Duhul lui Dumnezeu se mişca pe deasupra apelor…

Apoi cei doi s-au apucat de prostii…Adam si Eva…si istoria merge pe repede inainte pana cand ajungem la Moise. Atunci s-a vorbit prima data de animale curate si necurate. Si Dumnezeu a mai zis lui Moise si Aaron(Vechiul Testament, Levitic): ”

 1. „Grăiţi fiilor lui Israel şi le ziceţi: Iată animalele pe care le puteţi mânca din toate dobitoacele de pe pământ:
 2. Orice animal cu copita despicată, care are copita despărţită în două şi îşi rumegă mâncarea, îl puteţi mânca.
 3. Dar şi din cele ce-şi rumegă mâncarea, sau îşi au copita despicată sau împărţită în două, nu veţi mânca pe acestea: cămila, pentru că aceasta-şi rumegă mâncarea, dar copita n-o are despicată; aceasta e necurată pentru voi.
 4. Iepurele de casă îşi rumegă mâncarea, dar laba n-o are despicată; acesta este necurat pentru voi.
 5. Iepurele de câmp îşi rumegă mâncarea, dar laba n-o are despicată; acesta este necurat pentru voi.
 6. Porcul are copita despicată şi despărţită în două, dar nu rumegă; acesta este necurat pentru voi.
 7. Din carnea acestora să nu mâncaţi şi de stârvurile lor să nu vă atingeţi, că acestea sunt necurate pentru voi.
 8. Din toate vieţuitoarele, care sunt în apă, veţi mânca pe acestea: toate câte sunt în ape; în mări, în râuri şi în bălţi, şi au aripi şi solzi, pe acelea să le mâncaţi.
 9. Iar toate câte sunt în ape, în mări, în râuri, şi în bălţi, toate cele ce mişună în ape, dar n-au aripi şi solzi, spurcăciune sunt pentru voi.
 10. De acestea să vă îngreţoşaţi, carnea lor să n-o mâncaţi şi de stârvurile lor să vă îngreţoşaţi.
 11. Toate vietăţile din ape, care n-au aripi şi solzi, sunt spurcate pentru voi.
 12. Din păsări să nu mâncaţi şi să vă îngreţoşaţi de acestea, că sunt spurcate: vulturul, zgripţorul şi vulturul de mare;
 13. Corbul şi şoimul cu soiurile lor;
 14. Toată cioara cu soiurile ei;
 15. Struţul, cucuveaua, rândunica şi uliul cu soiurile lui;
 16. Huhurezul, pescarul şi ibisul;
 17. Lebăda, pelicanul şi cocorul;
 18. Cocostârcul, bâtlanul cu soiurile lui; pupăza şi liliacul.
 19. Toate insectele înaripate, care umblă pe patru picioare, sunt spurcate pentru voi.
 20. Dar din toate insectele înaripate, care umblă în patru picioare, să mâncaţi numai pe acelea care au fluierele picioarelor de dinapoi mai lungi, ca să poată sări pe pământ.
 21. Din acestea să mâncaţi următoarele: lăcusta şi soiurile ei, solamul şi soiurile lui, hargolul şi soiurile lui, şi hagabul cu soiurile lui.
 22. Orice altă insectă înaripată care are patru picioare e spurcată pentru voi şi vă spurcaţi de ele.
 23. Tot cel ce se va atinge de trupul lor necurat va fi până seara;
 24. Şi tot cel ce va lua în mâini trupul lor să-şi spele haina şi necurat va fi până seara.
 25. Tot dobitocul cu copita despicată, care n-are copita despărţită adânc sau nu-şi rumegă mâncarea, este necurat pentru voi; tot cel ce se va atinge de el necurat va fi până seara.
 26. Din toate fiarele cu patru picioare, cele care calcă pe labe sunt necurate pentru voi şi tot cel ce se va atinge de stârvul lor necurat va fi până seara.
 27. Cel ce va umbla cu stârvul lor să-şi spele haina şi necurat va fi până seara, căci ele sunt necurate pentru voi.
 28. Din dobitoacele ce mişună pe pământ, iată care sunt necurate pentru voi: cârtiţa, şoarecele şi şopârla, cu soiurile lor;
 29. Ariciul, crocodilul, salamandra, melcul şi cameleonul.
 30. Acestea dintre toate cele ce mişună pe pământ sunt necurate pentru voi. Tot cel ce se atinge de stârvurile lor necurat va fi până seara.
 31. Tot lucrul, pe care va cădea vreuna din acestea, moartă, fie vas de lemn, sau haină, sau piele, sau orice fel de lucru ce se întrebuinţează la ceva, lucrul acela necurat va fi; să-l puneţi în apă şi va fi necurat până seara, iar apoi va fi curat.
 32. Tot vasul de lut, în care va cădea vreuna din ele, să-l spargeţi, iar cele din el sunt necurate.
 33. Orice lucru de mâncare, peste care „a cădea apă din acel vas, necurat va fi pentru voi şi toată băutura de băut, din asemenea vas, necurată va fi.
 34. Tot lucrul, peste care va cădea ceva din trupul mort al acestora, se va spurca; soba şi căminul să le stricaţi, că necurate sunt şi necurate vor fi pentru voi.
 35. Numai izvorul, fântâna şi adunările de apă vor rămâne curate, iar cel ce se va atinge de mortăciunile din ele, acela necurat va fi.
 36. De va cădea ceva din trupul acestora pe sămânţa de semănat, aceasta curată va fi.
 37. Dacă însă va cădea ceva din trupul lor peste sămânţă, după ce aceasta s-a muiat cu apă, atunci sămânţa necurată să fie pentru voi.
 38. Iar de va muri vreun dobitoc din cele ce se mănâncă şi se va atinge cineva de stârvul lui, acela necurat va fi până seara;
 39. Iar cel ce va mânca mortăciunea lui, să-şi spele hainele sale şi necurat va fi până seara; cel ce va duce stârvul lui să-şi spele hainele sale şi necurat va fi până seara.
 40. Toată vietatea ce se târăşte pe pământ este spurcată pentru voi; să n-o mâncaţi.
 41. Tot ce se târăşte pe pântece şi tot ce umblă în patru picioare şi cele cu picioare multe dintre vietăţile ce se târăsc pe pământ, să nu le mâncaţi, că sunt spurcate pentru voi.
 42. Să nu vă spurcaţi sufletele voastre cu vreo vietate târâtoare şi să nu vă pângăriţi cu ea, ca să fiţi din pricina ei necuraţi,
 43. Că Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru. Sfinţiţi-vă şi veţi fi sfinţi, că Eu, Domnul Dumnezeul vostru, sfânt sunt; să nu vă pângăriţi sufletele voastre cu vreo vietate din cele ce se târăsc pe pământ,
 44. Că Eu sunt Domnul, Cel ce v-am scos din pământul Egiptului, ca să vă fiu Dumnezeu. Deci fiţi sfinţi, că Eu, Domnul, sunt sfânt”.
 45. Aceasta este legea cea pentru dobitoace, pentru păsări, pentru toate vietăţile ce mişună în apă şi pentru toate vietăţile ce trăiesc pe pământ,
 46. După care se pot deosebi cele necurate de cele curate şi vietăţile ce se mănâncă de vietătile ce nu se mănâncă.

Din asta vedem clar ca Dumnezeu specifica cat se poate de exact ce pasare mancam. Da? Edificare facuta? Si daca ne-am edificat mai verificam inca o data aici si, gata, stim exact care-i spilul.

Deci putem sa halim si pasare caci Dumnezeu ne-a dat voie. Daca trebuie sa luam ca reper Biblia.

Daca ne luam dupa yoghini carnea este buna doar daca este consumata „dintre creaturile vii la care manifestarea conştiinţei este cât mai redusă” (Sri Aurobindo). Dar mai bine rasfoiti aici. Insa si asta e discutabila. La o prima vedere un animal poate parea departe de a avea o constiinta, raportand la inteliganta noastra, insa, la o privire mai atenta, descoperi lucruri bizare (le zicem noi) sau anomalii. Ei bine nu sunt anomalii ci doar au legatura cu faptul ca noi privim totul din perspectiva noastra nu a celor necuvantatoare. In sfarsit, ati prins voi ideea. Deci as spune ca nu este un criteriu dupa care sa alegi ce carne infuleci. Daca ma gandesc eu mai bine, si o sa para freaky dar vreau sa ma fac inteleasa, pot manca si un om care nu are intelect. Adica nu are deloc. Si sunt destui, gradina e mare!

#

Cand eram mica traiam printre acesti pui de gaina. Imi erau mai mult decat dragi. O data ca niciodata m-am procopsit cu un pui de prepelita. Si, dupa multa joaca si grija ce i-am purtat, m-am decis sa-l las sa traiasca forever and ever. Insa, o fi fost un semn sau doar o palma peste fata, ca puiul meu a fost omorat de pisica. Era pufos si pestrit si deci putea foarte usor sa fie confundat cu altceva.

Un copil vede altfel lucrurile daca nu stie ca in ciorbitza aia gustoasa zace un pui de gaina preferat, de exemplu, sau cocosul ala colorat frumos pe care bunica i-a promis ca nu-l taie.

Fac o paranteza ca sa spun ca am vazut un reportaj la Obositor acum trei luni sau mai mult despre abatoare. M-am infiorat. Nu imi trebuia asa ceva! Va zic sincer. Cea mai mare marsavie posibil nu a fost a celor care taie vacile alea fara sa mai simta ceva ci a astora care au filmat si postat asa ceva la o televiziune publica. Chiar nu le este rusine sa vina sa imi arate asa ceva cand, ala de filmeaza sau reporterul care nareaza, infuleca in pauza sanvisul cu carne si maioneza si toate cele? Cand, la finalul filmarii, s-au ales cu pungi grele de carne? Din animalul ala filmat ca este „abuzat”!

Deci voi ce parerea posedati despre aceasta noua chestie a secolului? E plictiseala sau tacaneala?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s