
1.TOMANAP
2.SPANZURATOAREA
3.X & O
4.TARA, TARA, VREM OSTAS!
5.BATISTUTA
6.ORAR MENSTRUATIE
7.MA IUBESTE, NU MA IUBESTE
8.CRIZANTEMA
9.PASAREASCA
10.TELEFONUL FARA FIR
11.FAZAN
12.MIMA
13.DE-A V-ATI ASCUNSELEA
14.FLORI, FETE SAU BAIETI
Primele jocuri le gasiti aici si aici.

15.ELASTICUL
Se juca cu 3 copii. Elasticul era inconjurat de picioarele a doi dintre ei. Un al treilea sarea la elastic. Se faceau diverse scheme la sarituri. De la 1 la 10. Si se incerca ca acestea sa fie executate bine. Altfel venea urmatorul la rand. Cei doi care tin elasticul trebuie sa stea cu picioarele departate in prima faza, apoi, cu ele apropiate si pe un picior. Apoi elasticul era ridicat la nivele mai inalte si se repetau toate schemele de la 1 la 10.
La 1, se sarea cu ambele picioare intre corzile elasticului.
La 2, se sarea cu picioarele de fiecare parte a elasticului, pe stanga si pe dreapta (coarda elasticului era intre picioare).
La 3, se sarea ca la 2, insa la a treia saritura trebuia ca ambele corzi sa fie intre picioare.
La 4, se incerca aducerea elasticului sub un picior, lasandu-l pe celalalt sub coarda de elastic. Se sarea pe ambele corzi la fel.
La 5, 6, 7, 8, 9 si 10 se faceau combinatii cu cele de mai sus. Cine isi mai aminteste poate sa treaca in revista toate combinatiile aici.
***


16.RATELE SI VANATORII
O gramada de copii stau la centru, adica ratele. De o parte si alta a gramezii de rate stau doi copii, adica vanatorii. Cei doi vanatori trebuie sa loveasca cu o minge in rate. Cel care este atins iese din joc. Ultimul copil (din rate) care ramane trebuie sa isi spuna varsta. Unul din vanatori va lovi cu mingea de atatea ori cat e varsta acestuia. Daca-l atinge, primul copil iesit din joc si ultimul, vor deveni vanatori, iar daca nu a reusit, atunci se aleg din grupul ratelor doi vanatori. Cred ca asa era. 🙂
***

17.LAPTE GROS
Se alegea un copil care statea cu capul sprijinit de o proptea, un perete, ceva. Apoi se tragea la sorti cine se aseaza in pozitia „capra” 🙂 si cine sare pe ei. Cand se sarea se striga tare „lapte groos”. E distractiv caci nu stii daca cel care sta capra poate sa il sustina si cad amandoi sau doar cel de-a sarit.
***

18.BABA OARBA
Copiii se aseaza in cerc. Conducatorul jocului alege un copil pe care il leaga la ochi si il invarte. Apoi copilul trebuie sa ghiceasca pe cine a prins. Se continua jocul cu urmatorul copil.
***

19.STICLUTA CU OTRAVA
Se strang mai multi copii. Unul este ales sa fie ‘sef’, acela spune „sticuta, sticluta cu…” (de exemplu: cu apa). Daca zice „sticluta, sticluta cu otrava”, atunci toti copii trebuie sa fuga, iar cel care este prins este ales „sef”.
***

21.FRUNZA
Pentru acest joc este nevoie de minim 4 jucatori (2 in fiecare echipa, numarul maxim este limitat numai de dimensiunea careului :D.Scopul jocului este sa reusesti sa iesi afara fara sa pasesti in afara careului desenat.Se deseneaza cu creta un careu pe asfalt.
***

OMUL NEGRU
Dintr-un grup se alege „Omul Negru”.
El va sta la distanta de grup si va avea un sfetnic cu care va stabili o ora de ex ora 3. Sfetnicul face parte din grup si canta impreuna cu ceilalti copii cu care se tine de mana si se roteste incet in cerc: „Bate ceasul ora 1/Omul Negru n-a venit; Bate ceasul ora 2/Omul Negru n-a venit; Bate ceasul ora 3…Omul negri a venit”. Cand sfetnicul striga „Omul negru a venit” trebuie ca toti copiii sa-si de drumul de maini si sa fuga sa nu fie prinsi de Omul negru. Cine este prins ii i-a locul.
***

PODUL DE PIATRA
Podul de piatra s-a daramat
A venit apa si l-a luat
Vom face altul pe rau, in jos
Altul mai trainic si mai frumos
In timpul cantecelului, doi copii care stau fata in fata isi tin mainile impreunate si ridicate formand un pod. Ceilalti copii trec pe sub „pod”(manutele celor 2 copii) cantand. In clipa in care ultimul cuvant din cantecel va fi pronuntat(cuvantul frumos in cazul nostru) cei 2 copii vor lasa mainile in jos , prinzand copilul care trecea pe sub pod in bratele lor. Acel copil nu va mai trece pe sub pod, va sta in spatele unuia dintre cei 2 copii si va astepta pana cand toti ceilalti copii vor fi prinsi si vor face farte din zidul podului.(asezandu-se alternativ de o parte si de alta in spatele copiilor).
***

RANDUNICA MUTA-TI CUIBUL
Copiii se grupeaza cate doi, fata in fata, tinandu-se de maini. Se formeaza mai multe astfel de grupuri. In mijloc se afla un al-III-lea copil pe post de „randunica” (cei 3 formeaza cuibul cu randunica in el). Un copil desemnat ramane in afara acestor „cuiburi cu randunele”. Cand conducatorul jocului (educatorul, invatatorul) striga:”randunica muta-ti cuibul” toate randunelele isi schimba cuibul astfel copilul ramas afara isi va gasi un cuib si un altul va ramane fara, astfel incat va trebui sa-si gaseasca un altul la urmatoarea strigare.
***

SCAUNELE
Se numara cati copii sunt si se aranjeaza scaunele in asa fel incat un copil sa ramana fara scaun.copii se invart in jurul scaunelor si danseaza.cand musica se opreste trebuie sa se aseze pe scaun.cel care ramane in picioare iese.Cand iese un copil din joc se mai scoate un scaunel si tot asa pana ramane un singur „invingator”.
***

TARANUL E PE CAMP
Jocul e bazat pe versurile cantecului de mai jos, incepe cu un copil care va alege un partener din grupul celorlalti copii ca avand rolul nevestei la sfarsitul primei strofe, acest partener alege la randul sau un copil cu rolul din urmatoarea strofa cantata si tot asa pana la sfarsitul cantecelului.Se va forma un sir de copii care se tin de mijloc unul pe altul gen trenulet imaginar, canatand si dansand in forma de cerc.
Taranul e pe camp
Taranul e pe camp
Ura, draguta mea
Taranul e pe camp
El are o nevasta
El are o nevasta
Ura, draguta mea
El are o nevasta
Nevasta un copil
Nevasta un copil
Ura, draguta mea
Nevasta un copil
Copilul o dadaca
Copilul o dadaca
Ura, draguta mea
Copilul o dadaca
Dadaca un pisoi
Dadaca un pisoi
Ura, draguta mea
Dadaca un pisoi
Pisoiul prinde soareci
Pisoiul prinde soareci
Ura, draguta mea
Pisoiul prinde soareci
Si soarecii la branza
Si soarecii la branza
Ura, draguta mea
Si soarecii la branza
Si branza la butoi
Si branza la butoi
Ura, draguta mea
Si branza la butoi
Butoiul la gunoi
Butoiul la gunoi
Ura draguta mea
Butoiul la gunoi
Taranul sa-si aleaga
Taranul sa-si aleaga
Ura, draguta mea
Taranul sa-si aleaga
***
FRIPTA
Se joaca in grup.
Unul din copii va fi cel care va trebui sa ghiceasca cine l-a fript. El va sta cu o mana la ochi si cu cealalta la spate, cu palma spre exterior si va spune: „bzzzzzzzzzzzzzzz” pana unul din copii ii va da cu palma peste palma de la spate. Apoi el trebuie sa ghiceasca cine a fost. Totul se repeta pana ghiceste, iar persoana ghicita ii va lua locul la fript:).
Apreciază:
Apreciază Încarc...
Similare
Da, da, si ce frumos era! Acum copiii se suna pe supertelefoane mobile si-si spun ce si cum cu jocurile pe computer.
Da, si stiu si ce e la moda in materie de telefoane sau accesorii. Si nu numai. Raman uimita.
…In rest…pauza.
Am scris un comment azi…am vazut ca nu apare. Am tot avut ceva probleme azi si nu mai stiu daca apare sau nu.:P
io şi cu sor’mea a mică(care e mai mare cu 6 ani decât mine:)) aveam un alt joc, pe care cred că doar noi îl jucam:))(ne băgam pe rând în plapumă(sau cum îi zice că nu-mi vine acuma(aia de înveleşte plapuma şi are o gaură in forma de romb, pe unde se bagă plapuma:)) şi vrioam sa vedem care iese mai repede de acolo(dar ea fiind mai smecheră, lega gaura şi ma lasa acolo până ma disperam de tot:))
oricum a plătit-o şi ea(fiindcă sor’mea a mare şi cu fratemiu ăl mare au băgat-o în plapuma aia şi dupa ce au târât-o prin toata casa, au lasat-o în baie sub chiuvetă, şi când s-a ridicat :)) aaaauuuuuuuu:((((
:)))
Doamne da’ voi chiar v-ati trait din plin copilaria. Eu am fost singura la parinti. Si parca ma simt uneori incompleta, stii ce vreau sa spun. Si o mai cert pe mama. Da’ acu’ ce sa mai faca?! 🙂
Citind cele scrise de tine aici retraiesc cate un pic din copilaria mea :)..elasticul, ratele si vanatorii, tomanap,podul de piatra…atatea amintiri frumoase…
NU?! Su eu ma gandeam, cand scriam, la cate reusesc sa-mi amintesc acum. Uitasem complet. Imi apar franturi de imagini, persoane…mai ales la jocul cu scaunele.
Lapte gros si Friptea inca il mai jucam 😀 Ne strangem gramada de prieteni la o cabana undeva si incercam sa ne amintim jocuri din copilaria noastra. Ete ca acuma avem un ajutor 😀
Print! Print!
Bun, bun! Acum, daca v-ati plictist, incercati si din celelalte!;)
auzi, da jocu ăla cum se numeşte ţăranu e pe câmp, sau boschetaru e pe câmp(fiindca io văd în poză un aurolac, nu un ţăran :)) ?
Culmea e ca, de unde l-am luat, il caracterizau ca fiind taranul modern, te rog, da?!!!:)))
:)) ok, ok.
Acum jocurile sunt cu impuscaturi si monstrii
Taranul modern e Nicolae Guta
:)))))
In anii 90 deja erau la moda jocurile electronice.Este adevarat ca acelea nu erau violente.Cine nu avea http://szaszsebespaul.wordpress.com/2010/02/12/cine-nu-avea-asa-ceva-prin-anii-90/?
Uite la asta ma refeream http://szaszsebespaul.wordpress.com/2010/02/13/alta-manie-a-copiilor-din-anii-90/