Fără categorie

Reclame prea subtile…sa incepem cu Apple Macintosh – 1984


Reclama din 1984 a cunoscutului Apple Macintosh

.

Pentru cei care n-au citit sau n-au auzit de cartea celebra a lui George Orwell, „1984”, aceasta reclama nu spune nimic . Sa lamurim…

„1984” este un roman politic care prezinta un viitor distopic, reprezentat de cateva figuri „istorice”. Acestea chiar par a se materializa cumva in zilele contemporane. „Fratele cel Mare”, cel care iti monitorizeaza miscarile si-ti controleaza viata pana la cel mai mic amanunt, Winston Smith, care simbolizeaza constiinta necorupta a sistemului, Emanuel Goldstein, cel care reprezinta motivul pentru care masele urasc tot ceea ce inseamna orice altceva decat „Fratele cel Mare” (exista un capitol care descrie functionalitatea acestui sistem, si, aici, gasim detaliile unui proces de „spalare de creiere”, cand toti oamenii isi intrerup activitatile pentru a participa la „cele doua minute de ura”, unde un ecran imens este invadat de imagini cu acest personaj; aflam spre final ca acest personaj era fictiv, precum si actiunile acestuia impotriva sistemului, care l-au facut asa „celebru”), O’Brian, cel care slujeste „Fratele cel Mare”, care il „ajuta” pe Winston sa devina parte din ideologia „Partidului”, cu alte cuvinte, sa se vindece si sa fie eliberat. Ceea ce se si intampla la final. Winston, dupa lungi procese de constiinta si lupta cu acceptarea mentalitatii maselor corupte, invata sa „accepte” si sa „imbratiseze” ceea ce a suspectat a fi impotriva firii.

Interesant, nu? Parca nu mai este asa subtila aceasta reclama…

O femeie, imbracata nonconformist, alearga pe niste culoare, cu un ciocan imens, decisa sa distruga ecranul, care-l arata pe Inamicul Public Nr. 1, Goldstein. Arunca ciocanul…tele-ecranul se sparge. Oamenii sunt brusc „revitalizati”.

Cu alte cuvinte Apple a aparut in anul in care ar fi trebuit ca schimbarea sa aiba numele de „Fratele cel Mare”, sinonim cu lobotomizarea maselor, insa viitorul, vazut de Orwell, a fost modificat complet datorita crearii Apple. 1984 nu va mai fi 1984. Nu e minunat ce a facut Steve Jobs pentru noi?

Nu contest, Mac-urile sunt the best, sunt stabile, sunt tot ce vrei, dar ce faci cand aplicatiile, care te-ai obisnuit sa ruleze in Windows, nu sunt compatibile cu acestea? Hmm? Naspa!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s