Fără categorie

Un nou film despre injustitie?


De cate ori n-ati fost victima unor atacuri nejuste (de orice natura, vreau sa zic)? Si legea nu v-a aparat? Cunosc un caz simplu de mizerie legala. Intr-o oarecare piata deschisa din Bucuresti s-au efectuat, ca la carte, cateva furturi. Ca la carte a fost operarea magazinelor din piata, dar in rest s-au sustras cateva produse de valoare mare si multe de toata jena. Gainari!! Asa ne place noua sa le zicem.

La un moment dat politia romana a prins faptasii. Ca i-a prins ea sau au cazut aiurea, faptasii, pe mana politistilor, este vesnica dilema pentru mine. Asadar, declaratiile date de victime, aveau nevoie de cateva up-date-uri, asa ca s-au deplasat la locul faptei. Au constatat ca un magazin nu avea alarma montata. Amenda! Cum asa? Legea spune ca un comerciant, care nu are alarma montata, este bun de plata. Adica legea nu ma protejeaza de infractori, si daca-i prinde, pot sa zic doar „multumesc” pentru ca nu vor mai fura inca o data, sa cad de prost iar, dar nema paguba recuperata, si vine politistul sa ma scape si de maruntisul cu care am mai ramas dupa ce m-au „curatat” la buzunar infractorii? Nu trebuie sa mai mentionez ca trebuie cumparata si alarma in discutie…

Apropos aici ar fi de povestit o alta „anecdota” legata de prietenia legata intre hoti si politisti. E asa o treaba dragalasa care te face sa-ti apleci capu’ si sa-ti dai afara matele.

Povestea continua. Printre victime era un individ, care s-a securizat conform legii si inca pe atat,  caruia i s-au furat cantitati substantiale de produse. A fost cel mai pagubit.  Auzi tu?!!! Si cu ce l-a ajutat? Asa ma revolta situatia ridicola, chiar nesimtita, in care se afla adesea pagubitii… Pentru ca legea este focalizata pe cuantumul amenzii in cazul in care tu, victima, nu ai alarma, dar pe politisti…pe domnii astia, care par intangibili,  nu-i amendeaza nimeni daca nu-si fac meseria.

Legi care sa stabileasca perioada mai mare de intemnitare pentru infractori nu reusesc sa dezbata? Dar sistemul sanitar, care este la pamant, cand va avea atentia necesara miscarii mai vioaie si eficiente a cadrelor medicale? Sau invatamantul? Cand se va realiza ca este undeva, ingropat adanc, sub pamant? Si are nevoie de oxigen urgent? Dar, inainte de toate, problema este ca nu ne preocupa pe noi, oamenii de rand sa schimbam ceva. Am fost invatati sa suferim, sa adunam toata durerea si sa o acoperim cu paturi groase, am fost indoctrinati ca legea nu apara pe cei slabi, ca trebuie sa nu ne impotrivim destinului si sa mergem inainte cu Dumnezeu.

Ce ne asteapta, oare, in viitor?

Anyway avem nevoie de oameni capabili, asemeni acestui personaj din film. Avem nevoie de interesul tuturor concentrat si concretizat. Dar…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s